sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Tukholmanreissu

Poikettiin siskon kanssa Tukholmassa tuossa loppuviikolla. Oltiin matkanjärjestäjän kautta, jolta oli siis laivaliput sekä hotellimajoitus. Muuten seikkailtiin sitten omatoimisesti. Laiva oli ihan täynnä ja meidän hytti oli mitä ilmeisimmin vaihdettu 4 sängyn A-hytistä allergiaversioon, jossa oli puulattia, tosi avaraa ja sellaisella pikkukäytävällä, jossa ei ollut kuin pari-kolme hyttiä. Rauhallista siis oli. Ei käyty laivan yöelämässä vaan ladattiin akkuja aamun 5:30 -herätykseen sillä laiva saapui Tukholmaan klo 6. Eräästä blogista löytyi onneksi kuvalliset ohjeet siitä, miten satamasta kuljetaan metroasemalle. Toiseen suuntaan reitti on kyllä hyvinkin merkitty, mutta opasteet satamasta metrolle ovat olemattomat. No, onneksi jokunen muu oli samaa reittiä kulkemassa. Hotelli oli Clarion Amaranten, ihan kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Jätettiin aamuvarhaisella matkalaukut säilytykseen ja aloitettiin seikkailu kaupungilla. Hotelliin sisäänkirjausaika kun oli vasta klo 15.

Hotelli saa pisteet herkullisesta ja monipuolisesta aamupalasta. Huonekin oli ihan kelvollinen, joskin näkymä ikkunasta ei ollut kovin kummoinen (sisäpiha kivilaattakasoineen, jotakin remonttisälää.. ja hotellin muita ikkunoita sisäpihan toisilla reunoilla=) ja kattolamppua ei huoneessa ollut. Tavarasäilytys oli hyvä juttu eikä maksanut extraa. Palvelu muuten taas vähän vaihtelevaista. Sain aika hurjan ruokamyrkytyksen perjantai-iltapäivänä pizzeriassa ja vastaanotosta saadut neuvot lääkäristä, reitistä ja hätänumerosta olivat vähän sitä ja tätä. Kun esimerkiksi kysyttiin, mikä Ruotsissa on sellainen numero josta voi hälyttää apua jos akuutisti tarvitsee, kaksi töissä ollutta henkilöä alkoivat sitä keskenään pohtia ja papereista etsiä. Lopuksi lapulle kirjoitettiin numero paikalliseen terveysNEUVONTAAN, ei suinkaan hätänumeroa. Lapulle piirrettiin reitti 5min kävelymatkan päähän lääkärille, joka mitä ilmeisimmin oli respatädin hyvä ystävä. Kuinka ollakaan, lääkäri ei ollut paikalla kun olimme oikeaan paikkaan päässeet, mutta se on sitten toinen tarina. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Myrkytys tuli liian pitkään lämpimässä olleesta tonnikalasta, jota oli pizzassa. Oli sellainen setti, etten välitä heti kokea uudestaan mutta onneksi iltaan mennessä olo oli tasaantunut ja seuraava päivä sujui hyvin.Kartalle oltiin merkitty paikkoja kirppareista. Niitä oli ihan mukava määrä parina päivänä kierrettäviksi. Myrorna ja Stadsmission -ketjun kippareita on aika monia Tukholmassa. Siistejä, hyvin järjesteltyjä paikkoja. Paljon vaatteita, astioita, kirjoja, liinavaatteita, leluja. Mukavia paikkoja ja suht kohtuullisin hinnoin. Arabian kannu ja muutama Riihimäen lasipullo olivat noin 20e/kpl yhdessä paikassa.


Yksi hyvä kangaskauppakin löytyi. Ohlssonstyger. Houkuttelevia puuvillakuoseja oli paljon. Mukaan lähti vihreätä sydänkangasta, samaa mustana sekä sitten sellaista hauskaa mittanauhapuuvillaa. :) Vähän jäi noi viikset ja huulet kaivelemaan mutta ehkä ensi kerralla sitten.. :) Metrihinta näissä oli noin kympin tienoilla.


Södermalmissa seikkailtiin lauantaina. Taas oli kartalle laitettu viisi kirpparia ja sitten poikettiin muuten kiinnostavilta vaikuttaviin puoteihin. Yksi Hemtexiä muistuttava sisustusliike kurkattiin ja sieltä löytyi alessa kiva pala mustavalkoista vahakangasta. Kyllä tämä jonkun askartelupöydän päälle päättyy sitten siellä tulevassa kodissa.
Monella kirpparilla oli omia kierrätyskasseja myytävänä parilla eurolla. Aikast kiva idea! Miksei tällaista ole Suomessakin?Hotellin ovella oli mukava matto. Kiva reissu oli, joskin univelkaa jäi aika määrä ja se ruokashow tietty oli ikävä käänne. Kun joka ilta tuli valvottua lähemmäs puolta yötä, ei 5:30, 8:00 ja 6:30 herätykset ihan riittäneet kunnon yöunien saavuttamiseen.. Mulle sellainen 8-9h kun on hyvä määrä unta. :D


Muita positiivisia huomioita Tukholmasta:
- kioskeissa pikkusyötävät ja juotavat on huomattavasti halvempia kuin Suomessa
- torilla myytiin mansikoita noin eurolla puoli litraa
- mäkkärissä työntekijät päivystivät roskisten vieressä ja huolehtivat lajittelun kun heille ojensi tarjottimen
- metroverkosto on pop! Mihin vain pääsee ja helposti!
- englanninkielellä pärjää onneksi mainiosti, ruotsi kun on aika ruosteessa kun ei sitä ole tarvinnut missään käyttää
- omaan silmään katukuvassa oli huomattavasti vähemmän juopposakkia kuin vaikkapa Helsingissä


Aivan hyvä kaupunki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti